STEAM BUTTERCREAM / SOFT FONDANT
By : Shuhairi Shuhaini
500 gm krimwell
250 gm shortening
50 gm butter
250 gm gula aising ~ di ayak
1. letak kek atas redai, lapik talam di bawah redai, sapu nipis
buttercream tadi pada kek..macam nih laa..nipis2 sudah yaa..nih pun
tebal nih..pastu kat tepi2 bucu kek tu tekan2kan sikit, bior nanti
senang buttercream tu nak turun..nih chocolate moist kek..resepi klik SINIII yaaa..
2. panaskan 2 cawan air dalam kuali sehingga mendidih..air biar cket aja yaa x payah banyak2..
3. air dah didihh, apinyaa keciiiikkkkkkann tauuu!!! api palinggggg kecikkkk..
4. tuang buttercream yang di pukul tadi dalam besen, jangan lak guna
besen yang korang selalu rendam2 kain tu, kang xtau la jadi hape
hehehhe..dan jangan guna bekas stainless steel..pastu guna spatula yang
besar..ini lebih senang berbanding spatula kecil..letak besen dalam
kuali, gaul buttercream dalam 1-2 minit atau sehingga buttercream nampak
macam nak cair di hujung besen..buttercream nih mesti sentiasa kacau
tauu..masa dah buat nih, jangan lak kalu tepon berbunyi korang angkat
lak..kang x jadi hape kang..lantakkan aje tepon tu yaa..yang ade anak
kecik, biorkan anak tido baru buat tau, kalu anak x nak tido suh orang
rumah jaga..x pun korang buat la pagi2 subuh2 hehehhe..
5. pastu angkat besen keluar dari kuali, gaul lagi tanpa henti dalam
lebih kurang 1-2 minit jugak sehingga buttercream yang nampak hampir
cair tadi jadi likat semula, bawah besen tu lapikkan kain yaa, supaya
nanti bile dah siap selesai stim dan nak tuang pada kek, lebihan air
yang ade kat bawah besen tu tidak leeerr terkena pada kek..kemudian
letakkan besen buttercream dalam kuali semula dan ikuti langkah2 seperti
nombor 4 dan nombor 5..ulangi banyak kali..banyak kali tu, naik turun
naik turun kuali, lebih kurang dalam 15-20 minit jugak laa..sampai
adunan jadi macam gambar bawah..memang berpoloh2 dennn di buatnyaa..
6. ulangi banyak kali sehingga laa buttercream tu jadi macam nih tau,
kalu x jadik macam nih..korang buat sampai jadi jugak..iaitu bile kita
angkat spatula, buttercream jadi laju menurun, tidak cair dan tidak
pekat..yang sedang sedangg sajaaaa hehehe..
7. dah siap kacau tadi..cepat2 tuang semua buttercream atas kek yang dah
siap sedia di sebelah kuali..kemudian cepat2 hentak2kan talam supaya
buttercream turun ke seluruh bahagian kek..jangan pulak korang hentak2
sampai talam tu pecah pulak yaa hahhahah..
8. bile dah di hentak2kan tadi, buttercream akan jadi licin macam
nih..jangan sentuh tauuu..pastu angkat redai dan letak atas talam yang
lain, kemudian biarkan kering dalam 1 jam..nak letak depan kipas
bule..ikut suka..asalkan biarkan kering cket sebelum nak deco..pastu
buttercream yang lebih2 tadi tu bule di simpan dalam fridge dan bule di
gunakan semula, cuma buat cara2 nombor 4 dan 5 semula..kalu rase nak
buang..gasak korang laa..hehehehe..
9. bule alihkan kek menggunakan penyodok nih yaa..jangan
saspen2..redahhh ajeee..i lebih suke guna kaedah nih daripada nak lap2
papan kek tuh..banyak kejeee..eeeeee memang x sukaaa..
10. terus alihkan atas papan kek nih..haaaa kan senanggg..pastu deco la
nak deco ape pun yaaa..kalu ade cacat2 tu jangan risau..nanti pandai2
laa korang cover line yaa hehehhe..
Bahan2 buttercream bunga..
300 gm shortening
350 gm gula aising - ayakkan
Cara2nya..
1. Satukan shortening dan gula aising dalam mangkuk, gaul dengan menggunakan senduk kayu sahaja.
2. Jangan gaul lama2, cukup setakat adunan sebati, kalu gaul lama2 nanti adunan jadi lembik.
3. Bule tambahkan pewarna atau perasa jika suka.
i guna kon untuk buat bunga..
siapp ade embunnn uuu heheheh..embun embun tu i guna piping jelly ajaa..
tengz 4 de resepi..
ReplyDelete