TEPUNG SERBA GUNA
Tepung serba guna yang sesuai untuk sebarang jenis
masakan. Secara lazimnya, kita menggunakan tepung gandum (biasa) kerana
lebih mudah didapati.
TEPUNG BERPROTEIN TINGGI
Tepung berprotein tinggi untuk membuat roti kerana daya menganjalnya agak tinggi, jadi lebih sempurna setelah diadun dengan yis.
TEPUNG BERPROTEIN RENDAH
Tepung berprotein rendah pula adalah lebih sesuai untuk dibuat kuih pau dan seumpamanya.
TEPUNG GANDUM
Tepung gandum biasa yang banyak dipasarkan secara komersial. Fungsinya serupa dengan tepung serbaguna.
TEPUNG KRIMER
Krimer
adalah seperti susu (berlemak tambahan) yang sering dibubuh ke dalam
minuman seperti Nescafe atau teh. Boleh dibeli di dalam pek atau di
dalam botol sebagai Non-Dairy Creamer. Yang dimaksudkan di sini, adalah
tepung susu daripada jenama “Carnation”.
TEPUNG NAIK SENDIRI/SELF RAISING FLOUR
Tepung
naik sendiri atau juga dipanggil tepung berserbuk penaik mempunyai
kandungan serbuk penaik serta sedikit soda penaik (baking powder / soda
bicarbonate). Tepung jenis ini banyak dijual di pasaraya. Namun jika
tiada, ayak 250 gm tepung gandum dengan 1 sudu makan (rata) serbuk
penaik. Hasilnya tetap sama.
TEPUNG SUPERFINE
Superfine sama
dengan flourcake flour.Tekstur Tepung ini halus,seperti self raising
flour tapi tiada bahan penaik didalamnya seperti self
raisingflour.Tepung nie dikotegeri dalam tepung low protien.TEPUNG ROS
Tepung
ros sebenarnya mengandungi bahan tepung jagung yang boleh merangupkan
biskut. Namun anda tidak perlu mengurangkan penggunaan tepung jagung
jika sukatan tepung jagung itu tidak terlalu banyak dalam resepi sedia
ada. Dikatakan hasilnya adalah lebih baik dari biskut yang diperbuat
daripada tepung gandum.
TEPUNG HONG KONG
Tepung Hong Kong juga
dikenali sebagai Water Lily Flour, iaitu sejenis tepung yang sangat
putih sering kali digunakan untuk membuat pau. Sesetengah kedai
membekalkan peralatan kek atau biskut tidak menjual tepung jenis ini
kerana ia mudah rosak (sama ada berkutu atau berkulat). Sebagai
gantinya, gunakan tepung pau di dalam kotak (jenis Blue Key atau jenama
lain yang bersamaan nilai-nilai protein di dalamnya) walaupun hasilnya
mungkin tidak serupa tetapi rasanya tetap serupa.
TEPUNG PULUT
Glutinous
rice flour ialah tepung pulut (berwarna putih) dan diimpot dari negara
jiran, Thailand. Plastik pembungkusannya hampir sama dengan plastik
tepung beras jadi, jangan terkeliru. Dihasilkan dengan teknologi moden
sehingga semua kandungan khasiat yang ada pada beras tidak hilang.
Tepung
ini mengandungi 100% beras merah asli. Yang dimaksud dengan beras merah
bukanlah beras itu berwarna merah, sebaliknya beras yang telah dibuang
bahagian merah pada mata padinya. Selain kaya dengan vitamin E dan B
serta mudah dicerna, pengidap penyakit kencing manis dan ibu mengandung,
sesuai mengamalkannya.
TEPUNG OPTIMA
Tepung optima adalah
sejenis tepung yang mengandungi gula di dalamnya dan sesuai dibuat kek
keju. Bagaimanapun penggunaan tepung serba guna, tepung jagung atau
tepung kastad boleh digunakan sebagai pilihan bergantung pada resepi.
TEPUNG WHOLEMEAL
Tepung
gandum tulen yang mengandungi serat gandum yang tidak hancur. Tepung
ini tidak boleh diayak dan jika digunakan, hasil roti atau muffin agak
berat (heavy-textured).
TEPUNG HOEN KWEE
Tepung hoen kwee
digunakan untuk buat kuih muih bagi sesetengah masyarakat. Namun di
pasaran teoung jenis ini mempunyai pelbagai jebis warna pembungkusnya.
Plastik berwarna oren mempunyai adunan tepung kekuningan (pastel
yellow).
Manakala plastik hijau mengandungi adunan tepung
kehijauan (pastel green) tetapi anda perlu mencampurkannya dengan jus
pandan dan beberapa titik pewarna hijau untuk mendapatkan warna yang
terang. Sementara plastik biru mengandungi adunan tepung putih.
Gunakanlah mengikut kesesuaian anda.
TEPUNG KASTAD
Selain
mewangikan, tepung kastad akan membuat tekstur kek lebih rapat. Anda
boleh gantikan tepung kastad dengan tepung gandum jika suka.
Bagaimanapun untuk mendapatkan kek yang lebih gebu, gantikan juga tepung
gandum dengan tepung naik sendiri dan lihatlah hasilnya.
TEPUNG UBI
Tepung
kanji adalah teoung ubi kayu (lebih meliatkan adunan) namun bagi
sesetengah tempat, biasa juga menggantikannya dengan tepung sagu (sago
flour).
TEPUNG JAGUNG
Tepung jagung fungsinya memang memekatkan walaupun agak berbeza dari penggunaan tepung ubi.
TEPUNG NAIK SENDIRI?
Apa yg dimaksudkan dgn tepung naik sendiri dan gula kastor?
Tepung
naik sendiri adalah SELf-RAISING FLOUR atau ‘Flour with Added Raising
Agent’. Tepung naik sendiri mempunyai kandungan serbuk penaik serta
sedikit soda penaik (baking powder and/or soda bicarbonate)
TEPUNG ROSE?
Rose
Flour ada mengandungi bahan yg boleh merangupkan biskut tetapi anda
tidak perlu mengurangkan penggunaan tepung jagung jika sukatan tepung
jagung
itu tidak terlalu banyak. Biskut yg diperbuat dengan Rose
Flour akan menjadi lebih rangup jika dibandingkan dengan biskut dari
tepung gandum.Tepung Rose juga dikenali sebagai Tepung Top dan Tepung
cookies.Elok kalau dibuat Biskut Almond London.
TEPUNG HONGKONG?
Tepung Hong Kong juga dikenali sebagai Water Lily Flour sejenis tepung yg
sangat
putih, digunakan untuk membuat pau. Sesetengah kedai membekalkan
peralatan kek/biskut tidak menjual tepung jenis ini kerana ia mudah
rosak (berkutu/berkulat). Oleh kerana faktor inilah juga maka ia tidak
dijual di pasaraya. Jika anda ingin membuat kuih pau, boleh gunakan
tepung pau di dalam kotak (jenis Blue Key atau jenama lainnya) walaupun
hasilnya mungkin tidak sama tetapi rasanya tetap serupa.
TEPUNG GLUTINOUS RICE ?
Glutinous
rice flour ialah tepung pulut (putih) yg dijual di merata kedai
(termasuk kedai mamak). Ia diimport dari Thailand. Plastik pembungkusnya
hampir sama dengan paket rice flour (tepung beras), jadi, jangan
terkeliru.
TEPUNG KEK ?
Tepung kek atau cake flour tidak
banyak bezanya dengan superfine flour (boleh dibeli di dalam kotak)
tetapi, anda akan dapat hasil yg agak sama jika anda mengayak tepung
gandum sebanyak 3 kali.
TEPUNG OPTIMA ?
Tepung Optima adalah sejenis tepung yang mengandungi gula di dalamnya.
Tepung
Optima ini adalah tepung yang telah siap sedia untuk kita menyediakan
Kek Sponge. Apa yang perlu kita buat adalah hanya masukkan telur, air
mentega dan tepung optima. Pukul adunan itu semua dengan mixer sehingga
adunana menjadi pekat dan likat. Kemudian ia sedia dibakar.
Tetapi
dalam resipi Kek Marble Blackmore ia adalah salah satu bahan yang kita
gunakan untuk buat kek tersebut. Berbanding dengan Kek Marble yang hanya
menggunakan tepung gandum/ tepung naik sendiri sahaja, kek marble yang
menggunakan tepung optima ini lebih gebu dah halus hasilnya.ila kita ke
kedai yang menjual bahan-bahan membuat kek seperti Bake with Yen di
Malaysia misalnya, ia juga dapat digantikan dengan tepung sponge cake
mix yang telah sedia ada. Anda boleh beli ready made sponge cake mix,
perasa original dan gantikan dengan tepung optima.
No comments:
Post a Comment