Monday, May 27, 2013

DECORATING BY FONDANT & GUM PASTE

BY : WILTON

decorating with fondant

If you loved playing with clay as a kid, you'll love decorating with fondant now! You can roll it out and cut it, imprint designs, create dazzling color effects and form it into just about any shape. Rolled fondant is the flexible, easy-to-shape icing that lets you do it all: create easy heart or flower cut-outs and simple hand-shaped ball or ruffle borders. Impress your guests with fun figures like clowns and dolls or spectacular floral bouquets and embossed accents. The easiest way to try fondant decorating? Start with Wilton Ready-To-Use Rolled Fondant. Or prepare one of our easy-to-make recipes here, including a great-tasting chocolate fondant recipe. You'll also find easy poured fondant recipes that cover cakes with a smooth, shiny finish.

add color or flavor to fondant

Learn about coloring & flavoring for fondant cake decorating
It's easy to add flavor or tint white fondant just about any color you can imagine using Wilton Icing Colors. Follow the chart below to create your own custom colors.

cupcake decorating with fondant

Techniques for cupcake decorating with fondant
You can be as fancy as you want when decorating fondant cupcakes.

fondant recipes

Recipes for Fondant
More than just a smooth cake covering, fondant is a great medium for many types of dessert decorating.

fondant tools and accessories

Fondant tools & accessories
Whether you're covering a cake or shaping fondant decorations, there's a tool that will help.

fondant storage and freshness guide

Fondant Storage and Freshness Guide
Take some final precautions and store your fondant dessert the best way possible.

cake decorating with fondant

Learn about covering cakes with fondant
Easy step by step instructions for decorating with fondant to give your cake a smooth finish.

covering cake boards with fondant

Tips for decorating fondant cakes & boards
Don't detract from your beautiful cake with an unsightly board—use fondant decorating!

gum paste and fondant cake decorating techniques

Create masterpieces with fondant cake decorating techniques
These dough-like icings are so easy to cut and shape. You will be creating breathtaking flowers, figures and accents in no time!

pre-made fondant

Pre-made Fondant
No kneading, no mess, no guesswork. Convenient, ready to roll and shape fondant! Available in white, neon, pastel, natural and primary colors.
Resepi Fondan dan Gelatin Icing
Ini adalah resepi fondan yang saya selalu gunakan.Sebelum saya memulakan perniagaan saya telah mencuba pelbagai resepi dari internet dan buku tetapi bukan semua yang dapat hasil yang terbaik.Ada yang menggunakan banyak gelatin hingga menimbulkan satu bau yang kurang menyenangkan.Ada juga yang rasanya sedap seakan2 marshemellow tetapi lantaran resepi itu dicampurkan dengan banyak tepung jagung fondannya akan retak macam elephant skin setelah beberapa jam.Ada juga yang dohnya sentap tetapi nampak berkilat.Pernah juga saya mencuba resepi cook fondan Nicholas Lodge tetapi cepat terkoyak...Ini adalah resepi dari Min Baking Project my sifu...Resepinya tidak mudah terkoyak dan nampak basah kerana kandungan gliserin di dalamnya.
Masa memasak gelatin adalah penting dan bergantung kepada kecairan glukos dan peralihan waktu sebelum campuran disatukan dengan icing sugar.Kalau masa dan tempreture terlebih dan terkurang doh akan melekit kalau suhu terlebih panas atau adunan akan menjadi sedikit apabila suhunya menurun...
 Tips# Untuk doh yang melekit boleh juga dicampurkan dengan icing sugar atau tepung jagung.Jikalau doh keras masak doh beberapa minit dengan double boiler iaitu doh diletakkan dalam stainlees kemudian isi kuali yang berair didihkan api perlahan.

Resepi Fondan

1 table spoon +2 teaspoon serbuk gelatin

1/4 cawan air suhu bilik atau 60ml 
1/2 cawan glukos cair atau 125ml( hanya terdapat di kedai menjual bakeri dan bukan glukos orang sakit minum tu)
30gm lemak sayuran atau 2table spoon 
22gm gliserin  (1 tablespoon)
1  kg aising sugar ( diayak)
# Tips untuk menyedapkan saya gunakan 1 tablespoon esen rose boleh di campur di dalam campuran gelatin atau boleh juga digunakan perisa nenas tetapi doh akan nampak kekuningan...

Caranya

Taburkan gelatin di dalam air biarkan kembang,masukkan gelatin di dalam double boiler iaitu periuk diletakkan  di dalam  pan atau kuali yang mengandungi air masak atas api dan kacau sehingga gelatin menjadi hancur dan cair.
Campurkan  glukos sehingga campuran nampak cair dan tidak kental.Masukkan lemak sayuran hingga cair.  Angkat dari api dan masukkan  gliserin , kacau dan masukkan pula perasa rose esen dan kacau.Biarkan campuran suam sehingga 5 minit.Letakkan gula di dalam satu mangkuk besar dan buat lubang di tengahnya kemudian campurkan adunan gelatin dan uli.Kalau doh terlalu lembut tambah sedikit gula aising dan kalau doh terlalu  keras tambahkan beberapa sudu kecil air...Bungkus dengan ciling film dan masuk  di dalam bekas kedap udara.Doh tidak boleh terdedah kepada udara nanti akan menjadi keras.Resepi ini akan menghasilkan 1 kg pes gula dan tahan  hingga1 bulan dan jangan pula dimasukkan di dalam peti sejuk nanti akan menjadi keras macam batu dan doh berpeluh.Sapukan tangan anda dengan shoterning,sebelum mencanai agar tangan tidak  melekit dengan gula dan taburkan icing sugar atau tepung jagung  di atas permukaan canai supaya doh tidak melekat..Lebih senang kalau ada non stick mat atau boleh dicanai atas plastik..



Ini pula resepi gelatin icing yang boleh digunakan untuk membentuk  bunga2 dan objek.Kalau hendak gunakan fondan pun masih boleh dibentuk cuma bentuknya akan berubah sedikit kalau panas,bunga akan nampak layu  dan tidak  dapat dicanai nipis.Fondan tidak sesuai untuk dibuat sebarang hiasan.Resepi ini menggunakan bahan daripada yang mudah didapati dan macam porselin kalau pecah  serta elakkan  dicanai terlalu nipis takut retak, Saya suka gunakan resepi ini kerana senang dibentuk.Terima kasih kepada http://cherryonacake.blogspot.com/.Oh ya fondan yang dibeli kadang2 retak .Anda boleh mencuba dengan menguli bersama shortening hasilnya fondan akan kelihatan licin...Jikalau  FONDAN melekit boleh gunakan icing sugar atau tepung jagung yang diuli betul2..


Resepi Gelatin Icing

500gm icing sugar
12.5gm gelatin powder
4table spoon(60 ml) air
2 teaspoon (10ml) glucose
Tepung jagung

Caranya
Taburkan gelatin di dalam air selama 2 minit,panaskan secara double boiler hingga cair.Angkat dari api campur glukos biarkan selama 2 minit  kemudian  campurkan dengan icing sugaR yang dibuat lubang di tengahnya dan uli dan tambahkan tepung jagung agak2 hingga menjadi doh dan tidak melekat.Bungkus di dalam ciling film simpan di dalam bekas kedap udara .Boleh digunakan selepas sejam. 

Tips untuk mewarnakan # Gunakan pewarna americolor dan jangan gunakan pewarna air biasa nanti doh melekit2.Kalau gunakan perwarna air atau minyak perlu ditambahkan icing sugar supaya tidak melekit dan boleh juga dibiarkan beberapa minit terdedah di udara untuk mengeringkannya. Caranya picit warna di dalam sedikit  doh yang dicubitkan kemudian campurkan sehingga sekata warnanya dan campurkan balik dengan kuantiti doh yang hendak digunakan.Atau picit warna ke atas doh lalu diuli sehingga sekata..Kalau doh melekit biarkan beberapa minit sehingga nampak sedikit kering dan kemudian boleh digunakan .Doh boleh juga dicampurkan dengan icing sugar atau tepung jagung jikalau melekit.
Tips # Warna akan menjadi lebih terang jikalau doh diwarnakan dan dibungkus kemudian dibiarkan selama beberapa jam. 
Selamat mencuba.........

No comments:

Post a Comment