decorating with fondant
If you loved playing with clay as a kid, you'll love decorating with fondant
now! You can roll it out and cut it, imprint designs, create dazzling color
effects and form it into just about any shape. Rolled fondant is the
flexible, easy-to-shape icing that lets you do it all: create easy heart or
flower cut-outs and simple hand-shaped ball or ruffle borders. Impress your
guests with fun figures like clowns and dolls or spectacular floral bouquets
and embossed accents. The easiest way to try fondant decorating? Start with
Wilton Ready-To-Use Rolled Fondant. Or prepare one of our easy-to-make
recipes here, including a great-tasting chocolate fondant recipe. You'll
also find easy poured fondant recipes that cover cakes with a smooth, shiny
finish.
add color or flavor to fondant
cupcake decorating with fondant
fondant recipes
fondant tools and accessories
fondant storage and freshness guide
cake decorating with fondant
covering cake boards with fondant
gum paste and fondant cake decorating techniques
pre-made fondant
No kneading, no mess, no guesswork. Convenient, ready to roll
and shape fondant! Available in white, neon, pastel, natural and primary
colors.
Resepi Fondan dan Gelatin Icing
Ini adalah resepi fondan yang saya selalu gunakan.Sebelum saya memulakan perniagaan saya telah mencuba pelbagai resepi dari internet dan buku tetapi bukan semua yang dapat hasil yang terbaik.Ada yang menggunakan banyak gelatin hingga menimbulkan satu bau yang kurang menyenangkan.Ada juga yang rasanya sedap seakan2 marshemellow tetapi lantaran resepi itu dicampurkan dengan banyak tepung jagung fondannya akan retak macam elephant skin setelah beberapa jam.Ada juga yang dohnya sentap tetapi nampak berkilat.Pernah juga saya mencuba resepi cook fondan Nicholas Lodge tetapi cepat terkoyak...Ini adalah resepi dari Min Baking Project my sifu...Resepinya tidak mudah terkoyak dan nampak basah kerana kandungan gliserin di dalamnya.
Masa memasak gelatin adalah penting dan bergantung kepada kecairan glukos dan peralihan waktu sebelum campuran disatukan dengan icing sugar.Kalau masa dan tempreture terlebih dan terkurang doh akan melekit kalau suhu terlebih panas atau adunan akan menjadi sedikit apabila suhunya menurun...
Tips# Untuk doh yang melekit boleh juga dicampurkan dengan icing sugar atau tepung jagung.Jikalau doh keras masak doh beberapa minit dengan double boiler iaitu doh diletakkan dalam stainlees kemudian isi kuali yang berair didihkan api perlahan.
Caranya
Masa memasak gelatin adalah penting dan bergantung kepada kecairan glukos dan peralihan waktu sebelum campuran disatukan dengan icing sugar.Kalau masa dan tempreture terlebih dan terkurang doh akan melekit kalau suhu terlebih panas atau adunan akan menjadi sedikit apabila suhunya menurun...
Tips# Untuk doh yang melekit boleh juga dicampurkan dengan icing sugar atau tepung jagung.Jikalau doh keras masak doh beberapa minit dengan double boiler iaitu doh diletakkan dalam stainlees kemudian isi kuali yang berair didihkan api perlahan.
Resepi Fondan
1 table spoon +2 teaspoon serbuk gelatin
1/4 cawan air suhu bilik atau 60ml
1/2 cawan glukos cair atau 125ml( hanya terdapat di kedai menjual bakeri dan bukan glukos orang sakit minum tu)
30gm lemak sayuran atau 2table spoon
22gm gliserin (1 tablespoon)
1 kg aising sugar ( diayak)
# Tips untuk menyedapkan saya gunakan 1 tablespoon esen rose boleh di campur di dalam campuran gelatin atau boleh juga digunakan perisa nenas tetapi doh akan nampak kekuningan...
Caranya
Taburkan gelatin di dalam air biarkan kembang,masukkan gelatin di dalam double boiler iaitu periuk diletakkan di dalam pan atau kuali yang mengandungi air masak atas api dan kacau sehingga gelatin menjadi hancur dan cair.
Campurkan glukos sehingga campuran nampak cair dan tidak kental.Masukkan lemak sayuran hingga cair. Angkat dari api dan masukkan gliserin , kacau dan masukkan pula perasa rose esen dan kacau.Biarkan campuran suam sehingga 5 minit.Letakkan gula di dalam satu mangkuk besar dan buat lubang di tengahnya kemudian campurkan adunan gelatin dan uli.Kalau doh terlalu lembut tambah sedikit gula aising dan kalau doh terlalu keras tambahkan beberapa sudu kecil air...Bungkus dengan ciling film dan masuk di dalam bekas kedap udara.Doh tidak boleh terdedah kepada udara nanti akan menjadi keras.Resepi ini akan menghasilkan 1 kg pes gula dan tahan hingga1 bulan dan jangan pula dimasukkan di dalam peti sejuk nanti akan menjadi keras macam batu dan doh berpeluh.Sapukan tangan anda dengan shoterning,sebelum mencanai agar tangan tidak melekit dengan gula dan taburkan icing sugar atau tepung jagung di atas permukaan canai supaya doh tidak melekat..Lebih senang kalau ada non stick mat atau boleh dicanai atas plastik..
Ini pula resepi gelatin icing yang boleh digunakan untuk membentuk bunga2 dan objek.Kalau hendak gunakan fondan pun masih boleh dibentuk cuma bentuknya akan berubah sedikit kalau panas,bunga akan nampak layu dan tidak dapat dicanai nipis.Fondan tidak sesuai untuk dibuat sebarang hiasan.Resepi ini menggunakan bahan daripada yang mudah didapati dan macam porselin kalau pecah serta elakkan dicanai terlalu nipis takut retak, Saya suka gunakan resepi ini kerana senang dibentuk.Terima kasih kepada http://cherryonacake.blogspot.com/.Oh ya fondan yang dibeli kadang2 retak .Anda boleh mencuba dengan menguli bersama shortening hasilnya fondan akan kelihatan licin...Jikalau FONDAN melekit boleh gunakan icing sugar atau tepung jagung yang diuli betul2..
Resepi Gelatin Icing
500gm icing sugar
12.5gm gelatin powder
4table spoon(60 ml) air
2 teaspoon (10ml) glucose
Tepung jagung
Caranya
Taburkan gelatin di dalam air selama 2 minit,panaskan secara double boiler hingga cair.Angkat dari api campur glukos biarkan selama 2 minit kemudian campurkan dengan icing sugaR yang dibuat lubang di tengahnya dan uli dan tambahkan tepung jagung agak2 hingga menjadi doh dan tidak melekat.Bungkus di dalam ciling film simpan di dalam bekas kedap udara .Boleh digunakan selepas sejam.
Tips untuk mewarnakan # Gunakan pewarna americolor dan jangan gunakan pewarna air biasa nanti doh melekit2.Kalau gunakan perwarna air atau minyak perlu ditambahkan icing sugar supaya tidak melekit dan boleh juga dibiarkan beberapa minit terdedah di udara untuk mengeringkannya. Caranya picit warna di dalam sedikit doh yang dicubitkan kemudian campurkan sehingga sekata warnanya dan campurkan balik dengan kuantiti doh yang hendak digunakan.Atau picit warna ke atas doh lalu diuli sehingga sekata..Kalau doh melekit biarkan beberapa minit sehingga nampak sedikit kering dan kemudian boleh digunakan .Doh boleh juga dicampurkan dengan icing sugar atau tepung jagung jikalau melekit.
Tips # Warna akan menjadi lebih terang jikalau doh diwarnakan dan dibungkus kemudian dibiarkan selama beberapa jam.
Selamat mencuba.........
No comments:
Post a Comment