utk 30 bji cupcake
250gm butter
150gm krimwell
200gm gula aising - ayak 3x
1 st essence vanila
Cara membuatnya:
- Putar butter dan krimwell dengan kelajuan sederhana hingga kembang.
- Masukkan gula aising yang dah diayak 3x sedikit demi sedikit dan putar hingga kembang dan halus.
- Masukkan esen vanila dan putar lagi hingga sebati.
- Asingkan ke dalam beberapa bekas lain untuk diwarnakan.
- Masukkan kedalam piping bag dan bole mula mendeko..
FRESH CREAM FROSTING
By: Wilton
Rujukan : Kak Cek
2 cawan Non Dairy Whip Topping ~ pastikan dari peti ais
1/2 cawan gula icing
1 sudu kecil esen vanila
Menggunakan Stand @ hand mixer....whisker....pukul whip topping sehingga agak kental...By: Wilton
Rujukan : Kak Cek
2 cawan Non Dairy Whip Topping ~ pastikan dari peti ais
1/2 cawan gula icing
1 sudu kecil esen vanila
Masukkan gula icing ...vanila esen dan pukul lagi hingga frosting fresh cream betul2 'stiff '
Siap dah ...boleh gunakan utk deco cupcake tadi...
Decoration ikut citarasa memasing ya...
Kak Ita cadangkan, kalau nak buat cream yang tahan
lama macam kita nak buat hantaran dan tak mau dia cepat cair dalam
perjalanan cuba resepi ni..
BUTTERCREAM
80 gm butter
250 gm creamwell
1/2 cawan icing sugar
1/4 cawan golden sirap
80 gm butter
250 gm creamwell
1/2 cawan icing sugar
1/4 cawan golden sirap
Potong butter kiub. Satukan butter bersama cream wel dan pukul hingga kembang dan putih
Icing sugar di ayak. Masukkan
icing sugar dan golden sirap ke dalam butter yg telah dipukul kembang
tadi. Gaul rata semua bahan ini dengan menggunakan spatula aje hingga
bercampur sebati.
Kemudian bolehlah di letakkan pewarna mengikut warna pilihan.
Masukkan butter cream dalam piping bag dengan nozel pilihan dan bolehlah paip kan pada kek.
~ utk melepa/sapuan atas/keliling kek
*Kalau utk membentuk roses/swirl dll
gula boleh ditambah hingga sukatan menjadi 200gm atau lebih
lebih banyak gula digunakan lebih kental BC yg dihasilkan.
* Kalau nak buat chocolate/ganache buttercream:
(tambahkan kedalam adunan buttercream yg basic td)
100gm cooking chocolate
cairkan secara double boil dan sejukkan sebentar.
Masukkan dlm step terakhir bila adunan BC dah cukup kembang.
Pukul hingga sebati lebih kurang 3 - 5 min.
Tip2 dlm membuat BC:
1. gula icing hendaklah diayak 2 - 3 kali utk mendapatkan gula yg betul2 halus supaya tekstur BC kita halus dan cantik
2. kaedah memukul/beat BC - jgn guna kelajuan tinggi, biarlah dlm kelajuan sederhana supaya BC kita kembang dgn elok dan sekata
3. utk mendapatkan BC yg lebih kental, tambahkan sukatan gula dlm adunan.
4. penggunaan shortening dlm adunan membuatkan BC kita lebih putih dr menggunakan butter secara keseluruhannya.
5. Suhu persekitaran boleh memberi kesan gak pd BC kita. Kalau cuaca panas sgt boleh menyebabkan BC kita mudah menjadi cair.
Kemudian bolehlah di letakkan pewarna mengikut warna pilihan.
Masukkan butter cream dalam piping bag dengan nozel pilihan dan bolehlah paip kan pada kek.
Bahan-bahan ( utk kek dlm 20cm )
- 1/2 cwn shortening/ creamwell
- 1/2 cwn butter
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 4 cwn gula icing (ayak)
- 2 sudu besar susu segar
Cara-cara
- pukul shortening hingga kembang. Masukkan butter dan pukul lagi sampai kembang. masukkan esen vanilla. kelajuan perlahan.
- masukkan gula icing sedikit demi sedikit sampai abih dan pukul lagi sampai gebu. pastu masukkan susu segar tadi. pukul lagi sampai fluffy... gebu dan putih.
Buttercream Kak Nor:
Buttercream (My Style) ~ utk melepa/sapuan atas/keliling kek
- 250gm butter
- 75gm shortening
- 125gm gula icing
- 1 sudu kecil vanila
- Ayak gula icing 2 - 3 kali. Asingkan yg kasar jika ada.
- Pukul butter dan shortening hingga kembang dan masukkan gula icing sedikit demi sedikit.
- Pukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
- Masukkan vanila dan pukul lg hingga sebati.
- Boleh la digunakan utk mendeco.
*Kalau utk membentuk roses/swirl dll
gula boleh ditambah hingga sukatan menjadi 200gm atau lebih
lebih banyak gula digunakan lebih kental BC yg dihasilkan.
* Kalau nak buat chocolate/ganache buttercream:
(tambahkan kedalam adunan buttercream yg basic td)
100gm cooking chocolate
cairkan secara double boil dan sejukkan sebentar.
Masukkan dlm step terakhir bila adunan BC dah cukup kembang.
Pukul hingga sebati lebih kurang 3 - 5 min.
Tip2 dlm membuat BC:
1. gula icing hendaklah diayak 2 - 3 kali utk mendapatkan gula yg betul2 halus supaya tekstur BC kita halus dan cantik
2. kaedah memukul/beat BC - jgn guna kelajuan tinggi, biarlah dlm kelajuan sederhana supaya BC kita kembang dgn elok dan sekata
3. utk mendapatkan BC yg lebih kental, tambahkan sukatan gula dlm adunan.
4. penggunaan shortening dlm adunan membuatkan BC kita lebih putih dr menggunakan butter secara keseluruhannya.
5. Suhu persekitaran boleh memberi kesan gak pd BC kita. Kalau cuaca panas sgt boleh menyebabkan BC kita mudah menjadi cair.
Cream cheese frosting
125g cream cheese
50g butter tampa garam
110g gula icing - boleh kurangkan
1 cwn fresh cream - pukul hingga kaku
Pukul cream cheese dgn butter sehingga lembut
Turunkan speed mixer kepada kelajuan rendah dan masukkan gula icing sedikit2 sehingga bergaul sempurna.
Campurkan whipped cream yg telah kaku tadi dan gaul dgn spatula
*Adunan cream Cheese Frosting ni agak lembik. Jadi ita tambahkan sedikit creamwell untuk memudahkan mendeco atas kek.
Resepi Buttercream
Resepi Buttercream
250g krimwell
125g shortening (nak sedap ganti butter tapi nanti warna kuning dan lebih cair)
125g gula aising, ayak (Redman best, halus je icingnya)
1st esen vanila
Cara:
1. Pukul krimwell dengan shortening hingga sebati.
2. Masukkan gula aising sikit demi sedikit sambil dipukul. Masukkan esen
vanila. Pukul pada kelajuan medium, 15-20 minit. 5 minit terakhir
slowkan speed, pukul satu arah untuk buangkan bubbles besar.
3. Terus guna atau simpan dalam bekas bertutup.
***Elakkan terlalu ghairah masa pukul krim. Ini akan menyebabkan lebih banyak gelembung udara besar terhasil.
***Untuk warna, boleh letak selepas buttercream selesai dipukul sebati. Masukkan pewarna sikit-sikit dahulu.
Pelbagai Resipi Chocolate Ganache / Topping Chocolate Cake
Saya
kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan
datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk topping pelbagai kek
coklat saya termasuk kek opera. Hasilnya sangat menggembirakan... :)
300g coklat masakan - potong kecil
200g UHT whipping cream (selalu saya guna jenama Anchor)
1 sudu besar mentega
- Panaskan whipping cream di atas api hingga mendidih sedikit dan matikan api.
- Masukkan coklat atau tuang atas coklat dan kacau hingga sebati. Masukkan pula mentega dan sebatikan.
RESIPI 2 - Dayangjack
100g coklat masakan
125ml susu segar
50g mentega
4 sudu besar madu/gula
- Satukan kesemuanya dan masak dengan kaedah double boil sehingga agak pekat
RESIPI 3 - Kak Nor
300g coklat masak
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar mentega
1/4 cawan air panas (untuk step ke2 nak bagi cair dan meleleh)
- Panaskan susu pekat dan susu cair menggunakan double boiler.
- Masukkan coklat, kacau sebati. Sesudah itu masukkan mentega dan curah 1/2 bahagian atas kek. Simpan dalam 15 - 30 minit.
- Panaskan lebihan coklat dan tambah air panas. Kacau dan curahkan ke atas kek tadi
RESIPI 4 - Buku Panduan Asas Menghias Kek
300g krim putar (whipping cream)
600g coklat masakan - cincang
1/2 cawan sirap glukos/madu
2 sudu kecil mentega
- Panaskan whipping cream sehingga hampir mendidih. Curahkan ke atas coklat dan kacau sebati.
- Masukkan sirap glukos
- Akhir sekali masukkan mentega
RESIPI 5 - Dari buku lama saya
50g serbuk koko
1 sudu besar minyak
1/2 tin susu cair
1/2 tin susu pekat (atau ikut manis yg disukai)
- Campurkan kesemuanya dan panaskan atas api perlahan sambil mengacau hingga sebati dan likat
Nota:
- Chocolate ganache boleh disimpan di luar dengan suhu bilik atau di dalam peti sejuk untuk tempoh yang lama. Anda boleh variasikan penggunaannya mengikut kreativiti masing-masing.
- Fungsi mentega ialah untuk mengilatkannya
Gambar ihsan
Google
RESIPI 1300g coklat masakan - potong kecil
200g UHT whipping cream (selalu saya guna jenama Anchor)
1 sudu besar mentega
- Panaskan whipping cream di atas api hingga mendidih sedikit dan matikan api.
- Masukkan coklat atau tuang atas coklat dan kacau hingga sebati. Masukkan pula mentega dan sebatikan.
RESIPI 2 - Dayangjack
100g coklat masakan
125ml susu segar
50g mentega
4 sudu besar madu/gula
- Satukan kesemuanya dan masak dengan kaedah double boil sehingga agak pekat
RESIPI 3 - Kak Nor
300g coklat masak
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar mentega
1/4 cawan air panas (untuk step ke2 nak bagi cair dan meleleh)
- Panaskan susu pekat dan susu cair menggunakan double boiler.
- Masukkan coklat, kacau sebati. Sesudah itu masukkan mentega dan curah 1/2 bahagian atas kek. Simpan dalam 15 - 30 minit.
- Panaskan lebihan coklat dan tambah air panas. Kacau dan curahkan ke atas kek tadi
RESIPI 4 - Buku Panduan Asas Menghias Kek
300g krim putar (whipping cream)
600g coklat masakan - cincang
1/2 cawan sirap glukos/madu
2 sudu kecil mentega
- Panaskan whipping cream sehingga hampir mendidih. Curahkan ke atas coklat dan kacau sebati.
- Masukkan sirap glukos
- Akhir sekali masukkan mentega
RESIPI 5 - Dari buku lama saya
50g serbuk koko
1 sudu besar minyak
1/2 tin susu cair
1/2 tin susu pekat (atau ikut manis yg disukai)
- Campurkan kesemuanya dan panaskan atas api perlahan sambil mengacau hingga sebati dan likat
**********************************
Nota:
- Chocolate ganache boleh disimpan di luar dengan suhu bilik atau di dalam peti sejuk untuk tempoh yang lama. Anda boleh variasikan penggunaannya mengikut kreativiti masing-masing.
- Fungsi mentega ialah untuk mengilatkannya
terima kasih atas perkongsian
ReplyDeleteGood job! Thank you so much
ReplyDeleteGood job! Thank you so much
ReplyDeletemacam mana nk buat hiasam guna coklat ganache?
ReplyDeletemacam mana nk buat hiasam guna coklat ganache?
ReplyDeleteKrim well tu ada jual kt bakery ke?
ReplyDeletesy share resepi buttercream ye sis..tq😉
ReplyDelete